Pearl Type & Colour Exclusive Jewelry - Pearl Universe, online shop pearls

Parel Type & Kleur

Parel Type & Kleur

 Iedere Parel heeft zijn eigen unieke identiteit. Dit artikel is bedoeld om de verschillen in type en kleur uit te leggen.


Parel Kleur

Allereerst een kleine uitleg betreffende kleur. Parels hebben bepaalde karakteristieken die bepalend zijn voor de kleur van de Parel.

 • Kleur Parellichaam

Dominante algemene kleur van de Parel, type weekdier, kleur van het mantelweefsel implantaat en water condities zijn van belang voor de bepaling van de uiteindelijke kleur.

 • Oriënt

Dit is een glinstering van iriserende regenboog kleuren, net onder of op het oppervlak van de Parel. Feitelijk een prismatische vertoning van alle kleuren van het spectrum, die diep van binnenuit de Parel doorschijnen.

 • Overtone

Dit is een secundaire doorzichtige kleur die bovenop het Parellichaam ligt.

 

Parel Type

Vervolgens het type Parel, vandaag de dag zijn er vier types die de Parelmarkt domineren.

Zoetwater Parels

Tahiti Parels 

Akoya Parels

Zuid Zee Parels

 

Zoetwater Parels

pearl-type-freshwater

Zoetwater Parels kunnen gecultiveerd worden in afmetingen van 3mm tot 11 mm. Rond, of bijna-ronde Parels zijn bijzonder lastig te cultiveren, slechts 2 procent van gehele Zoetwater Parel oogst is daadwerkelijk rond.
Daarnaast bestaan er ook nog ingewikkeldere cultivatie methodes/technieken om Parels tot een specifieke vorm te kweken.

Japan is het land met de rijkste historie op het gebied van Parels kweken. Zij waren het eerste land ooit dat begon met het kweken van Zoetwater Parels. In Lake Biwa werd de Hyriopsis Schlegeli mossel gebruikt en de kwalitatief hoge standaard die bereikt werd, werd wereldwijd geroemd.
In de Verenigde Staten van Amerika was het John Robert Latendresse (1925-2000) die als eerste buiten Azië een Zoetwater Parel farm begon, ook zijn Parels stonden erom bekend dat deze van hoge kwalitatieve aard waren.

Vandaag de dag is het China die de internationale Zoetwater Parel markt domineert, de specialisten daar hebben de technieken zodanig geperfectioneerd dat deze Parels van sublieme kwaliteit zijn.

De Hyropsis Cumingi wordt gebruikt, deze produceert een groot scala aan kleuren, vormen en glans. Parelmoer is hetgeen de Zoetwater Parel zijn natuurlijke kleur geeft. Kleuren zoals Wit, Roze, Oranje en andere pastelkleuren kunnen worden bereikt door natuurlijke methodes. Het lichaam van de Parel wordt vaak gecomplimenteerd door iriserende regenboog kleuren, genaamd Oriënt. Ook worden Zoetwater Parels vaak zwart beschilderd om de Oriënt nog sterker naar voren te laten komen.

Zoetwater Parels kunnen tot 20 Parels tegelijk produceren, tegenoverstaand, kunnen Zoutwater Parels maar een enkele Parel per keer produceren. Ook duurt het langer om Zoutwater Parels te laten volgroeien dan Zoetwater Parels. Dit is de voornaamste reden waarom Zoetwater Parels veel betaalbaarder zijn dan Zoutwater Parels.

De hoge kwaliteit van de Parels voor een betaalbare prijs maken deze Parels hoogst gewaardeerd door Parel liefhebbers.

Tahiti Parels

 pearl-type-tahitian

Tahiti Parels zijn Zoutwater Parels die worden gecultiveerd rondom de vele eilanden in Frans-Polynesië, inclusief Tahiti.
De oester die hierbij gebruikt wordt is de Pinctada Margaritifera, welke uniek is vanwege zijn zwarte lip.

Japanse cultivatie-experts waren in 1960 voor het eerst succesvol in het cultiveren van Tahiti Parels.

De grootte van Tahiti Parels reikt tussen de 8mm en 18mm. Vaak benoemd als Tahiti Zwarte Parels, zijn de kleuren eigenlijk veel omvangrijker. Puur zwarte Parels zijn in werkelijkheid zeer zeldzaam. De overtone, ofwel bovenop liggende kleuren die bij Tahiti Parels vaak duidelijk aanwezig is maken de Tahiti Parels één voor één erg uniek.

De verschillende kleuren waarin Tahiti Parels voorkomen:

 • Zwart
 • Peacock
 • Blauw
 • Grijs
 • Paars
 • Groen

De zeldzaamheid, individualiteit en levendige kleuren maken deze Parels tot een van de duurste Parels en meest gewilde Parels.

Akoya Parels

pearl-type-akoya

Akoya Parels zijn Zoutwater Parels. Deze Parels kennen de langste historie binnen het cultiveren van Parels. De Akoya Parels worden voornamelijk in Japan geproduceerd, maar ook in lichtere mate in China, Vietnam en Australië. De Pinctada fucata martensii oester wordt voor het cultiveren van deze Parel gebruikt. Akoya Parels zijn moeilijk te cultiveren, slechts de helft van de Parels overleeft het nucleatieproces, en slechts de helft van deze overlevenden wordt ook daadwerkelijk omringd met Parelmoer. Resulterend in een gemiddelde oogst van 5 procent hoge kwaliteit Akoya Parels.

De grootte van Akoya Parels reikt tussen de 3mm en 10mm, meest typische maat die verkocht wordt is een Akoya Parel van rond de 7mm.

De verschillende kleuren waarin Akoya Parels voorkomen:

 • Wit
 • Crème
 • Grijs
 • Goud
 • Roze
 • Groen
 • Zilver
 • Zwart

De prachtige Luster, vaak helemaal ronde vorm en puur klassieke uitstraling maken deze Parels zeer waardevol.

Zuid Zee Parels

pearl-type-south-sea

Zuid Zee Parels zijn Zoutwater Parels, deze worden gecultiveerd in Australië, Indonesië, de Filipijnen, Myanmar, Japan en Thailand. De oester die hiervoor gebruikt wordt is de Pinctada Maxima. Deze oesters hebben een zilveren of gouden lip, dit is bepalend voor de kleur van de Parel.

De grootte van de Parels reikt tussen de 8mm en 20mm. Deze Parels worden groter dan welke andere Parel dan ook. Zuid Zee Parels werden voor het eerst met succes gecultiveerd in Australië in 1956 nadat de natuurlijke oesters en Parels bijna uitgeroeid waren door overbevissing.

De verschillende kleuren waarin Zuid Zee Parels voorkomen:

 • Goud
 • Crème
 • Champagne
 • Vanille
 • Wit
 • Zilver
 • Aqua

Hun zeldzaamheid, luxueuze kleuren en grote maten maken deze Parels tot een van de meest exclusieve en waardevolle Parels.


Wij van Pearl Universe bieden Zoetwater Parels, Tahiti Parels, Akoya Parels en Zuid Zee Parels in verschillende types en kleuren. Hierbij nodigen we u uit onze producten in de Pearl Universe Shop te bezichtigen.

PU

© Copyright Pearl Universe 2019

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.